uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND JULI 2022

BEYERDYNAMIC M 500

 

 

Beyerdynamic doet het weer: het bedrijf, bekend om zijn bandmicrofoons, heeft het model, dat speciaal ontworpen was voor podiumgebruik, uit productie genomen.
Deze keer betreft dat het type TG V90R, gemaakt sinds 2016, maar rond 1990 deden ze hetzelfde met de voorloper van dat type: de M500 bandmicrofoon (en in 2018, met de M260- mic v.d. maand maart 2018).

Wat resteert bij Beyerdynamic zijn enkel de bandmicrofoons M130 (tweezijdig opname patroon) en M160 (hypernier), die voornamelijk voor studiodoeleinden ontwikkeld werden. Hoewel de M160 ook wel op podia wordt gebruikt; dit jaar bij Glastonbury, als hihat mic.
Deze twee klassiekers zijn als sinds het begin van de zestiger jaren in het portfolio van de Duitse firma te vinden.

Wat mij betreft is dit beperkte aanbod een teleurstellende ontwikkeling; bandmicrofoons hebben een unieke klank en zijn een mooie aanvulling op de meer gebruikelijke dynamische en condensatormicrofoons die door muzikanten live gebruikt worden.

Daarom deze maand aandacht voor de M500, die in 1969 werd uitgebracht en door vele musici hoog werd gewaardeerd; onder meer Cosby, Stills, Nash & Young en The Eagles gebruikten ze voor vocalen.

De microfoon heeft een hypernier karakteristiek; richtinggevoeliger dan de 'standaard' zangmicrofoon Shure SM58, en een, voor bandmicrofoons ongebruikelijk, goede weergave van hoge tonen en is ook bijzonder geschikt voor het versterken van blaasinstrumenten en akoestische en elektrische gitaren.

Het korte en ultra lichte aluminium bandje, dat het geluid registreert heeft een veel geringere massa dan het diafragma van dynamische microfoons en kan daardoor veel natuurlijker geluid registreren.

De korf (56 mm diameter, 5mm meer dan de SM58) biedt een viervoudige bescherming tegen plop geluiden en de microfoon kan een geluidsdruk van maar liefst 130dB aan; ruim genoeg voor de luidste zangers. De afstand tot de mond bepaalt de klank: heel dichtbij worden de lage tonen extra benadrukt, (door het nabijheidseffect, dat altijd sterk is bij ribbons) verder weg is de klank neutraler en zelfs op een grotere afstand klinkt de microfoon erg goed.

De M500 heeft veel overeenkomsten met de iconische RCA BK5, die helaas onbetaalbaar is geworden voor mensen met een beperkt budget. Liefhebbers van vintage microfoons, zoals ik zelf, gebruiken de M500's dan ook graag, in plaats daarvan, voor opnamen, of voor vocalen op het podium. Er zijn er heel wat gemaakt, maar op de tweedehands markt zijn de prijzen de laatste jaren wel stevig opgelopen, al blijven ze veel goedkoper dan de RCA BK5.

Beyerdynamic realiseerde zich dat ze de microfoon niet straffeloos uit de productie konden nemen en leverde in 1990 daarom een gelimiteerde 'classic' versie van 999 zilverkleurige M500s.

Waarschijnlijk levert Beyerdynamic nu niet langer bandmicrofoons voor vocalisten, omdat die de techniek niet meer beheersen om ze goed te gebruiken; er wordt tegenwoordig altijd dicht op de microfoon gezongen.

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.comwow cover

Beyerdynamic M500
Beyerdynamic M500 Classic

Top: Beyerdynamic M500 & Classic M500

Onder: klank, info blad & TG V90R info blad

M500 klank op : 0,4M/ 0,2M / 0,03M

Beyerdynamic specsheet p1

Beyerdynamic TG V90R sheet p1